Nordkapp – Νορβηγία

Κυνηγώντας την κορυφή του κόσμου...

By In Moto Adventures 22 ημέρες: 1 Ιουλίου - 22 Ιουλίου 2016

Σελίδες: Προηγούμενη - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Ο Επίλογος

Σχετικά με τα όρια ταχύτητας:

Τα όρια ταχύτητας στη Νορβηγία είναι χαμηλά (80-90) και οι ποινές στην παραβίασή τους τους ιδιαίτερα σκληρές. Είναι αποδεδειγμένο από προηγούμενα περιστατικά ταξιδευτών ότι για 10km πάνω από το όριο δέχτηκαν πρόστιμο 2000NOK (πάνω από 200€), για πάνω από 30km από το όριο, 10.000ΝΟΚ (πάνω από 1.000€), κατάσχεση διπλώματος, το στέλνουνε στην Ελλάδα μετά από 6 μήνες και υποχρεώνουν τον αναβάτη να βρει τρόπο να στείλει τη μοτοσικλέτα στην Ελλάδα (φορτωτική…). Μιλάμε για πολύ σκληρές τιμωρίες. Αυτό που σας είπα έγινε σε Έλληνες πριν 3 χρόνια αν θυμάμαι καλά.

Ο έλεγχος αν συμβεί, γίνεται με τους παρακάτω 3 κυρίως τρόπους (λέω κυρίως γιατί θα υπάρχουν κι άλλοι που δεν τους ξέρω)

 • Σταθερές κάμερες
 • Κινητά ραντάρ
 • Κινούμενα καμουφλαρισμένα (πολιτικά) αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Επίσης υπάρχει και άλλη μια πηγή, οι Νορβηγοί όταν θεωρήσουν ότι κάποιος είναι επικίνδυνος συνηθίζουν να τηλεφωνούν στην αστυνομία και να δίνουν την πινακίδα της μοτοσικλέτας που θεώρησαν επικίνδυνη, μάλιστα.

Τις πρώτες 2 ημέρες στη Νορβηγία, ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί και τηρούσαμε σχεδόν παντού τα όρια (το σχεδόν σημαίνει ότι όπου δεν τα τηρήσαμε για λίγο, η απόκλιση ήταν μικρή). Η τήρησή τους όμως, ομολογώ ότι μου φάνηκε κουραστική. Μετά όμως, γνώρισα έναν Νορβηγό μοτοσικλετιστή σε ένα φέρι περνώντας απέναντι σε ένα φιορδ, και μου ανέπτυξε μια θεωρία σχετικά με τις σταθερές κάμερες, ότι λόγω του ότι στοχεύουν και φωτογραφίζουν το μπροστινό μέρος του οχήματος όπως έρχεται και όχι το πίσω, στις μοτοσικλέτες που η πινακίδα είναι μόνο πίσω δεν υπάρχει ο κίνδυνος της αναγνώρισης. Επίσης σε μια παρόμοια συζήτηση με έναν Σουηδό στο καράβι για Lofoten, που είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη Νορβηγία, υποστήριζε ότι αν εξαιρέσεις τους κεντρικούς δρόμους, στα ορεινά περάσματα είναι δύσκολο να βρεις πρόβλημα.

Θα σας πω τι κάναμε εμείς, χωρίς να θέλω να προτρέψω κανέναν να παρασυρθεί και να παραβιάσει τα όρια, απλά σας αναφέρω πως αντιμετωπίσαμε εμείς την κατάσταση. Σε όλες τις σταθερές κάμερες όπου υπήρχε προειδοποιητική ταμπέλα και τις είχα και στο GPS, έκοβα και έπεφτα στο όριο ακριβώς. Όπου είχε κίνηση και είχα αυτοκίνητα μπροστά μου έκοβα και ήμουν πολύ προσεκτικός. Όπου όμως ήταν ερημιά και δεν υπήρχε άλλο όχημα ούτε μπροστά μου ούτε πίσω, και έχει πολλέεεεεεεες τέτοιες ερημιές, εκεί δεν κρατιόμουν. Ειδικά από τη μέση και άνω… του δώσαμε και κατάλαβε. Όμως προσπαθούσα να κινούμε όχι πολύ μακριά από τα όρια ώστε ακόμα και στη στραβή, να την έβγαζα με πρόστιμο μόνο και να μη με γύριζαν πίσω πακέτο.

Με την ίδια λογική κινηθήκαμε και στη Φινλανδία, όπου εκεί έχει 100km/h όριο και λες οκ, πάω μια 120άρα. Εδώ θέλει όμως προσοχή με τους τάρανδους, εμάς 2 φορές μας πετάχτηκαν και έπεσα στα φρένα για να αποφύγω τη σύγκρουση.

Σας ξαναλέω, τα παραπάνω ήταν η δική μας επιλογή, ρισκάραμε και σε καμία περίπτωση δε θα παρότρυνα κανέναν να ακολουθήσει, η τήρηση των ορίων είναι σαφώς η ασφαλής οδός.

====================

– Αξίζει το Nordkapp;

Ναι, ναι και ξανά ναι! Αναφέρθηκα εκτενέστερα πιο πάνω τη 13η ημέρα που ήμουν εκεί, διαβάστε το, αξίζει, και το λέω εγώ που ήμουν ο κατεξοχήν υποστηριχτής της διαδρομής και όχι του προορισμού. Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, για αυτούς που απαξιώνουν το ακρωτήρι ως προορισμό, θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω την ικανότητά τους να δουν βαθιά και σφαιρικά. Το ακρωτήρι δεν είναι μόνο ο βράχος, είναι όλο το τριπ μέχρι να φτάσεις εκεί.

===================

– Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης; Ανάβαση από Νορβηγία και κάθοδο από Φινλανδία, ή το αντίστροφο;

Αυτή ήταν μια ερώτηση που με είχε απασχολήσει αρκετά κατά την ετοιμασία του ταξιδιού. Αν δείτε οι απόψεις διίστανται, κάποιοι το κάνουν έτσι όπως εγώ, κάποιοι αντίστροφα. Σκεφτόμουν ότι ίσως αν το έκανα ανάποδα, αν ανέβαινα από Φινλανδία, θα έδινα παράταση στην απόλαυση μπαίνοντας μετά στη Νορβηγία. Τώρα όμως που το ολοκλήρωσα, έχω καθαρή την απάντηση:
Ανάβαση από Νορβηγία!

Γιατί; Διότι αξίζει να περάσει κανείς το ομορφότερο σημείο ξεκούραστος και σωματικά και ψυχικά. Η κούραση σε καταβάλει όσο περνούν οι μέρες, και η ενέργεια και το πάθος δεν είναι το ίδιο μετά, απ ότι στις αρχικές μέρες. Με την εμπειρία μου πλέον που το έκανα, θα τα έδινα όλα στη Νορβηγία, ξεκούραστος, γέματος ενέργεια, θα ήθελα να είμαι στα καλύτερα.

======================

– Αν το ξανάκανες, θα το έκανες πάλι έτσι; Ίδια διαδρομή ακριβώς;

Όχι. Τώρα που το έχω ήδη κάνει, θα φιλτράριζα. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέβαινα από Νορβηγία μέχρι τη μέση (μέχρι Τρόντχαιμ), και θα κατέβαινα πάλι από Νορβηγία, από άλλους δρόμους.

Αν όμως με ρωτούσε κάποιος που δεν το έχει κάνει, θα του έλεγα με απόλυτη σιγουριά, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟ! Ναι, όλο! Μέχρι τέρμα πάνω, το ακρωτήρι και Φινλανδία. Η Φινλανδία μπορεί να μη συγκρίνεται στις ομορφιές με τη Νορβηγία, αλλά είναι κρίμα να φτάσεις μέχρι εκεί πάνω στη βόρεια άκρη του πολιτισμού και να μην τη δεις. Αξίζει η εμπειρία, την πρώτη φορά, όλο!

======================

– Κόστος:

Εδώ αγαπητοί φίλοι θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ αναλυτικά, γιατί απ ότι είδα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το πως είναι ο καθένας διατεθειμένος να υλοποιήσει αυτό το ταξίδι, κυρίως από πλευράς διαμονής και διατροφής. Θα σας πω όμως κάποια στάνταρτ πράματα. Έχουμε 12.000 km που σημαίνει ότι μόνο για καύσιμα και λάδι χρειαζόμαστε περί τα 1.200€. Αν προσθέσεις και τα διόδια, τα καράβια (Ancona, Lofoten, Tallin) και τα φέρι στα φιορδ, πάμε στα 1.800€. Από εκεί και πέρα ξεκινά το υποκειμενικό, πόσο ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να χρειαστεί για να κοιμηθεί και να φάει ανά ημέρα, Χ 22. Να ξέρετε ότι ακόμα κι αν πάει κανείς κάμπινγκ, θέλει κοντά στα 25€ περίπου μόνο για τη σκηνή του σε οργανωμένο κάμπινγκ (επιτρέπεται και το ελεύθερο κάμπινγκ στη Νορβηγία). Οπότε για κάποιον που είναι αποφασισμένος να κάνει όλες τις διανυκτερεύσεις σε κάμπινγ εκτός 1-2 ψηλά βόρεια λόγω πολύ κρύου, και να τρέφεται με τροφή που θα μαγειρεύει ο ίδιος, το ελάχιστο κόστος μπορεί να είναι κοντά στα 3.000€. Από κει και πέρα, αν η διαμονή γίνει σε καταλύματα (σπιτάκια ξύλινα ή ακόμα και ξενοδοχεία) και η διατροφή είναι σε τύπου πρόχειρο φαγητό, το κόστος θα αυξηθεί ανάλογα. Στα σπιτάκια συνήθως η τιμή είναι η ίδια είτε είσαι ένας, είτε δύο είτε τρεις… οπότε συμφέρει καλύτερα σε παρέες των 3-4 γιατί μοιράζονται το κόστος. Επίσης αν κάποιος προτιμήσει τα σπιτάκια για τη διαμονή του, να γνωρίζει ότι θα πρέπει να έχει μαζί του πετσέτες και υπνόσακο γιατί αν δεν έχει θα τα νοικιάζει και θα του ανεβάσουν το κόστος πολύ και χωρίς λόγο. Τα σπιτάκια επίσης δεν περιλαμβάνουν πρωινό. Σχετικά με τα ξενοδοχεία, αν κάποιος την ψάξει από μήνες πριν στο booking . com σκάνε προσφορές δελεαστικές, με συνεχές ψάξιμο μπορείτε να βρείτε κάποιες καλές ευκαιρίες σε τιμές που να ανταγωνίζονται αυτές που έχουν τα ξύλινα σπιτάκια. Επίσης η διαμονή σε ξενοδοχείο περιλαμβάνει συνήθως και πρωινό που πρακτικά σημαίνει ότι φτιάχνεις και κανα-δυο σάντουιτς για το δρόμο οπότε εξασφαλίζεις όλες σου τις διατροφικές ανάγκες μέχρι το βράδυ που θα φτάσεις στον επόμενο προορισμό.

======================

Το ταξίδι αυτό ήταν το πιο πλήρες απ όσα έχω κάνει μέχρι τώρα. Ήταν το ομορφότερο και αυτό που θα θυμάμαι πάντα και θα θέλω να διηγούμαι. Ήταν αυτό που μου χάρισε τις μεγαλύτερες συγκινήσεις, και τις περισσότερες απανωτές χαρές, η μία ωραία στιγμή διαδέχονταν την άλλη χωρίς σταματημό, σε διάρκεια! Πάνω στις αγαπημένες μας 2 ρόδες, διασχίσαμε 17 χώρες σε 22 ημέρες, μέχρι τη βόρεια άκρη της Ευρώπης, το Nordkapp, ζήσαμε τις πολιτισμικές διαφορετικότητες, τις ισχυρές κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές δυνάμεις του αρκτικού κύκλου με τις λευκές νύχτες, τις μαγευτικές εικόνες των φιορδ της πανέμορφης Νορβηγίας, τους καταρράκτες της, τα αμέτρητα τούνελ της, πατήσαμε την άκρη της Ευρώπης Nordkapp 71º 10′ 21″ , διασχίσαμε τα δάση της Φινλανδίας, είδαμε από κοντά ταράνδους στον αυτοκινητόδρομο, θαυμάσαμε τις παλαιές πόλεις των Βαλτικών πρωτευουσών, και μετά από 12.000 km επιστρέψαμε πίσω στη βάση μας.

Επειδή για κάθε τέτοια κίνηση υπάρχει πάντα από πίσω ένα κίνητρο, θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Μερκούρη, που με το ταξιδιωτικό του και τη συμπαράστασή του με έκανε να πάρω την απόφαση και να υλοποιήσω αυτό το ταξίδι που τόσες χαρές μας έδωσε. Επίσης να ευχαριστήσω και τον Mister Jim για όλες τις πληροφορίες και τη διάθεσή του για την ενημέρωση με το κατατοπιστικότατο multimedia υλικό του, τον Πασχάλη και όλους τους συμφορουμίτες που μου έδωσαν πληροφορίες, τον φίλο Γιάννη Λαμπρόπουλο από MotoRAID.eu για τη συμπαράσταση σε όλα τα moto-ταξίδα μου, τη Σοφία που στάθηκε “βράχος” και κάλυψε το κενό μου εργασιακά, τη SigmaWeb.gr που χωρίς αυτή δε θα είχαμε μπορέσει να το υλοποιήσουμε, και βέβαια τους συνταξιδευτές μου Antonia και Νίκο για την άψογη παρέα τους, που έκαναν αυτό το ταξίδι ακόμα πιο όμορφο. Ο Νίκος ήταν πραγματικά υπόδειγμα συνταξιδευτή. Ο άνθρωπος ξέρει να περνάει καλά και να σέβεται τον φίλο και συνταξιδευτή – συνταξιδιώτη του. Η προσαρμοστικότητά του στις καταστάσεις είναι εντυπωσιακή! Νίκο, ειλικρινά απόλαυσα την παρέα σου και μαζί σου θα πήγαινα ξανά οπουδήποτε! Τόσες μέρες με τόση κούραση και δε δημιουργήθηκε ούτε λεπτό το παραμικρό, η παραμικρή αρνητική στιγμή.

Να είμαστε όλοι πάντα καλά να ταξιδεύουμε, με οποιονδήποτε τρόπο! 😉

Σελίδες: Προηγούμενη - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

78 Σχόλια
 1. Μαίρη Κ. 27 Απριλίου 2023

  Πραγματικά δεν έχω λόγια..! Σχεδιάζω να πάω στην Νορβηγία και ειδικά στο Nordkapp αυτό το καλοκαίρι. Τυχαία έψαχνα πληροφορίες στο διαδίκτυο και είδα το άρθρο σου! Με καθήλωσε και με έκανε να νιώθω πώς είμαι ήδη εκεί! Με έπιασε ανατριχιλα όταν σκέφτηκες στο Βόρειο Ακρωτήρι “Πού βρίσκομαι!” Με βοήθησες πολύ με αυτό επειδή διάβαζα συνεχώς ότι η ομίχλη μπορεί να σου στερήσει πολλή θέα και σίγουρα τον ήλιο του μεσονυκτίου. Το σημαντικό όμως είναι να αισθανθείς πού βρίσκεσαι! Μπράβο σου για το υπέροχο ταξίδι σου και τον τρόπο που το περιγράφεις! Σε ζηλεύω! Μακάρι να μπορούσα να το έκανα κι εγώ αυτό! Συνέχισε!

  Reply
  • Stratos V. 28 Απριλίου 2023

   Μαίρη, σ ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια και πιάνομαι από μία σου κουβέντα, το “Σε ζηλεύω! Μακάρι να μπορούσα να το έκανα κι εγώ αυτό!”, που δείχνει πόσο το θέλεις, και πιστεύω βαθιά στο όταν κάτι κάποιος το θέλει πολύ, μπορεί να γίνει!!! Σου εύχομαι λοιπόν να έρθει η δική σου στιγμή και όλα αυτά που ένιωσες διαβάζοντας, να τα βιώσεις, με πολλαπλή ένταση, και να σου μείνουν για πάντα αξέχαστα.

   Reply
  • Παναγιωτης 10 Μαΐου 2024

   Τελικά πηγες ; και για μένα είναι όνειρο να πάω εκεί. Το σκέφτομαι για καλοκαίρι τους 2025

   Reply
 2. Γιωργος 22 Δεκεμβρίου 2021

  εξαιρετικο αρθρο… Αν και ακομα ειμαστε στα σπαργανα για την πραγματοποιηση του ονειρου, μας εδωσες κινητρο να επισπευσουμε τισ διαδικασιες και να αντιπαρερθουμε τισ δυσκολιες που δεν ειναι και λιγες μιας και ειμαστε τελειως ανοργανωτοι…. Αναρωτιεμαι αν μπορουμε να ερθουμε σε επαφη για την διευκρινηση αποριων…
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και καλα ταξιδια

  Reply
  • Stratos V. 22 Δεκεμβρίου 2021

   Σ ευχαριστώ Γιώργο, εύχομαι με το καλό να κάνετε το ταξίδι, και θα δεις ότι θα σου μείνει αξέχαστο. Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε, συγκέτρωσε τις απορίες σου και στείλε μου το τηλ σου από το φόρμα επικοινωνίας στο https://www.stratosvougas.com/contact/ και θα σε καλέσω να τα πούμε.

   Reply
 3. Γιάννης 11 Ιανουαρίου 2021

  Έχω ξεκινήσει και σε διαβάζω τώρα..Έχω ενθουσιαστεί, κι είμαι ακόμη στην εκκίνηση !! Συγχαρητήρια για τη γραφή, την αφήγηση. Σκέφτομαι να το κάνω το προσεχές καλοκαίρι και “μου είσαι” πολύτιμος συμβουλάτορας.

  Reply
  • Stratos V. 11 Ιανουαρίου 2021

   Ευχαριστώ για τα ευγενικά σου σχόλια Γιάννη, και χαίρομαι που σε κάνω να επιθυμείς να το υλοποιήσεις. Σου εύχομαι ολόψυχα να μη σου σταματήσει ο κορονοϊός τα πλάνα και να το υλοποιήσεις με απόλυτη επιτυχία!

   Reply
   • Γιάννης 11 Ιανουαρίου 2021

    Ευχαριστώ !!! Ελπίζω ως τον Ιούλιο να έχουμε ξεμπλέξει.. Με εμβόλια κλπ. Αν εχεις messenger στείλτο μου στο E-mail αν θες, γιατί ίσως χρειαστεί να σου κάνω εν καιρώ κάποιες ερωτήσεις. To 2019 μέσω Oresund πήγαμε Στοκχόλμη- πλοίο- Ελσίνκι-πλοίο- Ταλίν κι από κει, κάτω 😉

    Reply
  • Δημητρης 20 Μαρτίου 2021

   Γιάννη καλησπερα . Διαβάζω κ εγώ με την σειρά μου κ έχω κ εγώ ενθουσιαστεί . Έχω διαβάσει κ αλλά . Θέλω κ εγώ να το κάνω φέτος το καλοκαίρι αλλά δεν έχω παρέα . Εάν θες μου στέλνεις ένα μην μπας κ τα βρούμε να πάμε μαζί .
   Dimitrios.andreou77gmail.com

   Στρατό δεν έχω λόγια συγχαρητήρια

   Reply
 4. Ιωάννης Ιωάννου 28 Ιουλίου 2020

  Συγχαρητήρια είσαι ένας υπέροχος ταξιδιωτικός συγγραφέας που έμεινα άναυδος με το γραπτό σου λόγο.

  Reply
  • Stratos V. 28 Ιουλίου 2020

   Ευχαριστώ για τα ευγενικά σου σχόλια Γιάννη, χαίρομαι που σου άρεσε η περιγραφή.

   Reply
 5. Γιουλη 8 Ιουλίου 2020

  Γρηγόρη με ταξίδεψες σου εύχομαι ολόψυχα και άλλα τέτοια ταξίδια ένιωσα τη χαρά σου και ενθουσιάστηκα μαζί σου να είσαι πάντα καλά

  Reply
 6. Νίκος Μπένος 8 Δεκεμβρίου 2019

  Φίλε Στράτο γεια.
  Με λένε Νίκο και είναι ένας από τους αναγνώστες των περιπετειών που ανάρτησες στο διαδίκτυο ως Moto Adventures.
  Ο τρόπος που γράφεις και που περιγράφεις τις διαδρομές σου, με έκανε και μένα να ταξιδεύω μαζί σας.
  Οι πληροφορίες για το ταξίδι στο Nordkapp με βοήθησαν στο να οργανώσω και το δικό μου ταξίδι προς τα εκεί, το οποίο και πραγματοποίησα τον Αύγουστο του 18.
  Εφέτος το καλοκαίρι γύρισα την βόρεια Ιταλία και Ελβετία.
  Τώρα που χειμώνιασε χαζεύω στους χάρτες σκεπτόμενος το επόμενο ταξίδι (ίσως Ισπανία – Πυρηναία) και ως πρώτο βήμα έψαξα να βρω αν έχεις κάνει κάτι ανάλογο. Δε βρήκα όμως κάποια άλλη ανάρτηση σου (ελπίζω κάτι νέο να ετοιμάζεις).

  Εύχομαι να είσαι καλά.

  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Νίκος Μπένος

  Reply
  • Stratos V. 8 Δεκεμβρίου 2019

   Φίλε Νίκο, σ ευχαριστώ για το σχόλιό σου, χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανες κι εσύ αυτό το μαγευτικό ταξίδι! Πλάνα για το μέλλον… κάτι ετοιμάζω… προς Αφρική μεριά 🙂

   Reply
 7. stamatis 11 Μαΐου 2019

  καλησπέρα ! έχω διαβάσει το ταξιδιωτικό και έχω τρελαθεί για ένα τέτοιο ταξίδι. θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι ποιο μηνα μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι εκτος από καλοκαίρι. Σεπτέμβριο θα ήταν δυνατό να γίνει? το καταλαβαίνω ότι όσο πιο μετά από το καλοκαίρι δυσκολεύει η διαδρομή, αλλα γίνεται ?

  Reply
  • Stratos V. 11 Μαΐου 2019

   Καλησπέρα Σταμάτη! Απ ότι έχω πληροφορηθεί, μετά τα τέλη Αυγούστου τα δεδομένα με τον καιρό δυσκολεύουν την κατάσταση ιδιαίτερα. Καλύτερα θα ήταν να καταφέρεις να μην ξεφύγεις από το καλοκαιρινό πλαίσιο. Σου εύχομαι ολόψυχα να το πραγματοποιήσεις σύντομα!

   Reply

Υποβολή Σχολίου